Ourthe-Amblève

Aan de rand van de Ardennen ligt het Land van Ourthe-Amblève, dat naast Remouchamps een hele reeks gemeenten en dorpen omvat. Beken en rivieren hebben er diepe valleien gekerfd in het landschap. Dat zorgt voor heel wat natuurschoon, zoals de ‘Fonds de Quarreux’ waar de Amblève tussen enorme rotsblokken stroomt, de vallei van de driftige Ninglinspo met haar watervalletjes, de ‘Tartines’ of de Boterhamrotsen, de Zwarte Rotsen en de Pic Napoléon in Comblain-au-Pont, de rotsen van Sy in Ferrières, de ‘Rocher de la Vièrge’ in Hamoir…

Hier en daar heeft het water ook ‘ondergronds werk’ verricht en diepe grotten geschapen met prachtige kleuren. Boven de valleien wenken ook heel wat uitzichtpunten. De bekendste zijn de ‘Congo’ over de Amblève en de Valkenrots in de bocht van de Ourthe, in Esneux. Wie van een ongerepte natuur houdt, mag hier niet klagen. Ook liefhebbers van grotten komen aan hun trekken, meer bepaald in Remouchamps (Grotten van Remouchamps), waar men een circuit volgt van 1200 meter om nadien op het laagste niveau een boottochtje te maken op de langste ondergrondse rivier ter wereld.

Of in Comblain-au- Pont waar de Grot van Abîme eeuwenoude en zeer kleurrijke kalkafzettingen toont. In Comblain-au-Pont vinden we overigens nog een interessante attractie: het ‘interpretatiecentrum van de vleermuis'. Meestal ervaren we ze als akelige diertjes. Maar daar is niets van waar, vertelt heks Barbastella in het centrum. Aan bezoekers onthult ze de ongelofelijke eigenschappen van dit vliegende zoogdier. Dit centrum wil aanzetten tot nadenken en het maken van keuzes in verband met milieuvragen rond de vleermuis. Voor meer wereldwijde flora en fauna bezoekt u Safaripark Monde Sauvage in Aywaille.